Waarom knappe koppen bij elkaar zetten niet de beste teams oplevert – systeempsycholoog Jobbeke legt uit

In het bedrijfsleven is persoonlijke ontwikkeling ontzettend belangrijk, maar hoe zit het eigenlijk met de ontwikkeling van het team? Veel teamcoaches, leiders en projectleiders werken te hard en bereiken te weinig op het gebied van samenwerken. Daarom schreef systeempsycholoog en opleider interventiekunde Jobbeke de Jong het boek ‘Competente mensen, incompetente teams‘.

Jobbeke geeft trainingen, opleidingen en masterclasses aan mensen die een team moeten aansturen of mensen die teams trainen en coachen. Als iemand ons wat kan vertellen over hoe we het samenwerken dan wél moeten aanpakken is het dus Jobbeke.

We vragen haar alles over wat er nu misgaat met samenwerken (waarom is het bijvoorbeeld zo dat een groep met de meest talentvolle en bekwame mensen niet per se het beste team is?) en wat we kunnen veranderen.

Vertel, hoe ziet jouw werkweek eruit?

“Dat ligt eraan. Ik heb mijn eigen praktijk en een opleidingsinstituut voor interventiekunde, Tachles in Bussum. Heel kenmerkend aan mijn werkweken is dat ze heel erg van elkaar verschillen. Er zijn weken waarin ik heel veel cursisten opleidt in 2-daagse of 3-daagse blokken. Ik begeleid ook teams in organisaties die meer rendement uit hun samenwerking willen halen. Daarnaast geef ik ook online masterclasses.

Mijn baan is dus heel afwisselend, maar mijn specialisme is samenwerken, de groepsdynamica. Wat werkt wel en wat werkt niet binnen een groep? Hoe werken zij zo goed mogelijk samen om maximale productiviteit te behalen in een hele fijne sfeer? En het allerbelangrijkste; wat vraagt dat van de begeleider, leider of coach?”

Lees meer op Workjuice.

Interessant? Deel dit bericht met je netwerk

Dit bericht delen

Ons volgen

Nieuws ontvangen?

Voer je naam in
Vul een geldig e-mailadres in.
Er ging iets niet helemaal goed. Controleer je invoer en probeer het opnieuw