Jobbeke de Jong

Interventionist, auteur en oprichter van Tachles

Met Tachles wil ik het bewustzijn en begrip binnen organisaties voor het gedrag en de effecten daarvan helpen vergroten. Door zichtbaar en bespreekbaar te maken wat in de onderstroom speelt -en de effecten daarvan- , wil ik mensen in zakelijke context helpen om vanuit waar contact met zichzelf en elkaar te werken aan het gezamenlijke doel.

Jobbeke-de-Jong-Interventionist-auteur-en-oprichter-van-Tachles

Jobbeke de Jong

Interventionist, auteur en oprichter van Tachles

Met Tachles wil ik het bewustzijn en begrip binnen organisaties voor het gedrag en de effecten daarvan helpen vergroten. Door zichtbaar en bespreekbaar te maken wat in de onderstroom speelt -en de effecten daarvan- , wil ik mensen in zakelijke context helpen om vanuit waar contact met zichzelf en elkaar te werken aan het gezamenlijke doel.

Mijn missie

Tijdens mijn studie organisatie psychologie en later als assessment psycholoog en trainer heb ik niet anders geleerd dan gedrag van mensen persoonlijk te maken. Ook ik zocht de bron van gedrag van anderen en mezelf in persoonlijke kenmerken, geschiedenis, kwaliteiten, enzovoorts. Pas toen ik het systeemdenken leerde kennen ontdekte ik de weergaloze invloed van de context waarin we ons bevinden op wat we doen, wat we denken, en hoe we ons voelen. Als je dat weet, ga je totaal anders kijken naar een collectief of een groep mensen.

Ik zie en hoor dagelijks dat er in organisaties veel geïnvesteerd wordt in samenwerking, maar dat de gekozen interventie gedrag alsnog persoonlijk maakt. Veel interventies hebben dan ook niet de duurzame impact die ze zouden kunnen hebben als de juiste kennis en kunde beschikbaar was geweest. Het is mijn missie kennis en kunde vanuit het systeemdenken logisch en toegankelijk te maken zodat we met elkaar interventies doen die op het niveau van het systeem als geheel duurzame impact hebben.

Vanuit Tachles maken we systeemdenken heel praktisch en toegankelijk, zodat het daadwerkelijk gebruikt kan worden en je er de vruchten van kunt plukken.  Dit doen we met onze opleidingen interventiekunde en in onze maatwerkprogramma's in organisaties.

Tachles-opleiding-Circle-of-Excellence-Level-1.jpg
Jobbeke-de-Jong-Tachles-Opleidingen-in-Interventiekunde.jpg

Als het stroomt...

Waar ik echt heel blij van word is als het met elkaar leren in de flow komt en haast vanzelf stroomt... Je merkt dan een enorme verbinding tussen de leden van een opleidingsgroep of team in de organisatie. Het plezier en de energie die dan vrijkomen zijn verslavend! Op dat soort momenten ben ik ontzettend dankbaar dat ik dit werk mag doen. Werk doen dat mensen helpt een echte transformatie door te maken, moeitelozer te werken en daarmee veel te winnen aan ruimte voor zichzelf, is geweldig.

De moed om in het diepe te springen

Het liefst werk ik met mensen die super gemotiveerd en nieuwsgierig zijn. Mensen die écht bereid zijn om te leren en hiervoor de moed hebben om in het diepe springen zonder vooraf te weten wat de uitkomst is. Mensen die steeds de beste versie van zichzelf zoeken en leven.

Ik weet zelf hoe ontzettend lastig of beangstigend dit kan zijn. De moed om door te pakken, jezelf een leerproces in te brengen, vraagt dat je veel ongemak durft te verdragen. Als je dat niet kunt, kun je een team of ander taaksysteem niet verder brengen. Werken met mensen die bereid zijn dit te doorleven is ontzettend vervullend.

Jobbeke de Jong

Naast haar enorme passie voor haar werk, is Jobbeke moeder van drie pubers en een dierenliefhebber; het gezin telt 2 honden en een kat. In haar vrije tijd is ze dan ook vaak in het bos te vinden met de honden.

Van heel jongs af aan is muziek een grote passie. Op 6-jarige leeftijd schreef ze haar eerste fanmail aan Paul McCartney. Vanaf haar puberteit zingt Jobbeke zelf in verschillende bands en treedt ze hier mee op.

In gesprek met Jobbeke

Benieuwd wat Tachles voor jou of jouw organisatie kan betekenen? In een vrijblijvende Transformation Call denk ik met je mee en geef ik je advies.

Tachles-Circle-of-Excellence-Level-2-met-Jobbeke-de-Jong.jpg

Anderen over Jobbeke

Zillah-van-Venrooij-review-Tachles.jpg

Zillah van Venrooij | Senior teamcoach & partner bij Breinkorf - "Jobbeke is een opleider met verstand van zaken. Systeemdenken is haar tweede natuur. Zij is in staat om boven de stof te hangen en weet je feilloos te spiegelen. Wat ik het meest prettig vond? Niks het perfecte plaatje van de docent; ook zij is nog elke dag aan het leren. Dat maakt dat kwetsbaar opstellen tijdens de opleiding (bijna) vanzelf gaat. Jobbeke zorgt ervoor dat theorie en praktijk samen oplopen en dát werkt. Zo kon ik vanuit de theorie van haar boek gerichte interventies uitproberen. En andersom kon ik interventies van andere deelnemers meteen plaatsen. Daarmee groeide het vertrouwen om het ook in de praktijk te gaan doen! Jobbeke's stijl is bevlogen, no-nonsens en humoristisch."

Berend-Oosterhuis-review-Tachles.jpg

Berend Oosterhuis | Oprichter & eigenaar Bokscoaching en auteur - "Jobbeke heb ik ervaren als zeer doortastend, direct en professioneel. Het mooie is dat ze mij telkens wist te verrassen met haar kennis en kunde. Dus niet alleen op inzicht, maar ook met haar vaardigheden. Soms jaloersmakend, altijd inspirerend."

Ans Tros

Ans Tros | Oprichter SchoolvoorCoaching - "Jobbeke is een vakvrouw die haar grenzen steeds weer verlegt in het opleiden en coachen van groepen. Zij weet mensen diep te raken en uit te nodigen om in beweging te komen en geeft daarin steeds weer het voorbeeld. Liefdevol en confronterend."

Christoph Reuther - Organisatieadviseur

Christoph Reuther | Organisatieadviseur - "Ik heb Jobbeke twee keer mee mogen maken in de training Interveniëren met Impact. Haar manier van begeleiden en trainen zorgt voor een veilige en gelijkwaardige setting, iedereen voelt zich gezien en gehoord. Zij weet op een mooie en leerzame woorden te geven aan de dynamiek in een groep en neemt je stap voor stap mee in de kunde van het interveniëren. Het leverde mij belangrijke inzichten op over het herkennen van patronen in een taaksysteem en hoe disfunctioneel overlevingsstrategieën kunnen zijn."