- Alle berichten
- Artikel
- Podcast
- Vlog

#15 Het moet echt beter…
Speciaal voor alle perfectionisten en controle freaks! Ken je het monster dat perfectionisme heet? Het is een energie vretertje. Het is nooit goed genoeg. Ik spreek mensen die echt dagen kwijt zijn aan het monster perfectionisme. Er komt zoveel onzekerheid bij kijken en zelfkritiek na je sessie met het team. Perfectionisme eet aan je happiness.…

#14 Ik heb behoefte aan…
Een openingsronde of check-in in een team wordt vaak ingevuld met vragen over de individuele behoeften van de leden van het systeem; waar heb je vandaag behoefte aan, of wat heb je nodig van de groep, of een andere versie van deze behoefte verkenning. Behoefte aan transparantie, respect, gehoord worden, feedback, lol, veiligheid, geen oordeel…

#13 De rol van de leidinggevende in het traject
Hoe ga je om met de aanwezigheid van de leider in het team in het begeleiden van samenwerking? Dit is met grote regelmaat het onderwerp van het gesprek tijdens onze opleidingen: de leider. Deze week geef ik je een aantal concrete tips over hoe je een leider op afstand zou kunnen betrekken, en of een…

#12 Monique transformeerde en is keigoed. Wat doet ze?
“Mijn opdrachtgevers zijn super tevreden, maar voel zelf geen voldoening meer…” Deze week een aflevering over de transformatie die Monique maakte tijdens en na de Circle of Excellence. Monique was -en is nog altijd- een hele succesvolle interventionist. Volle agenda, enthousiaste opdrachtgevers en teams, maar zijzelf miste de voldoening in haar werk. Uitgeput, uit contact…

#11 Systemisch werken en systeemdenken
Een aantal jaar geleden kwam ik zelf als begeleider van samenwerking en individuele ontwikkeling in een behoorlijke crisis terecht. Ik maakte op dat moment veel gebruik van opstellingen, ik stelde zo ongeveer alles op wat los en vast zat, en werd op een gegeven moment heel kritisch op wat ik nou eigenlijk aan het doen…

#10 Over zelfregulatie van jaloezie en onzekerheid
Wat kan het toch pijnlijk zijn wanneer je jezelf al onzeker voelt en je dan gaat vergelijken met anderen. Dat je met de nodige jaloezie kijkt naar het groene gras met prachtige bloemen in het leven van die ene ander die het perfect voor elkaar lijkt te hebben. Zeker als je zelf net worstelt in…

#9 Ik wil de juiste taal leren voor m’n interventie!
Velen van ons (team & organisatie)coaches, trainers, leiders en andere interventionisten in samenwerking hebben moeite met het vinden van de juiste taal om interventies te doen. Taal die niet oordeelt bijvoorbeeld, of taal die de lading van de onderstroom dekt. Of taal die jouw gevoel goed verwoordt. Je zou zomaar jouw meest belangrijke waarneming kunnen…

#8 Frustratie als bron voor transformatie
Frustratie is een fenomeen dat hoort bij het leven, dagelijks zelfs. Want hoe frustrerend is die file als je al te laat bent? Het lege schap waar net dat ingrediënt moet liggen wat je écht nodig hebt? Een ‘nee’ krijgen op die ene, gave opdracht. Ook in samenwerking is frustratie een normaal fenomeen en grote…

#7 Waarom fixen hé-le-maal niets oplost
Waarom is het willen fixen van gedoe in samenwerking en ineffectieve gesprekken bijna niet te vermijden? Wat gebeurt er nou in de diepte in jezelf en in het systeem? Als je dit topic écht gaat begrijpen en hanteren in de praktijk gaat je impact met kilometers omhoog! In deze podcast leg ik uit waarom duurzame…

#6 Lets talk money honey… Hoe ga je om met je waarde?
Hoe vrij ben jij in het thema geld? Voor velen van ons een super beladen onderwerp. Het roept een enorme bak aan meningen, oordelen, angsten en andere lastige emoties op. Maar ook energie, vrijheid en blijheid. Hoe ga jij ermee om?

#5 Ik vertrouw je niet, dus ik laat je niet toe… Over vertrouwen in teams, relaties en jezelf
Dat vertrouwen binnen samenwerking belangrijk is – én überhaupt in onze relaties met elkaar en onszelf – daar zijn we het wel over eens. Alleen hoe bouw je vertrouwen? Welke rol heeft vertrouwen in jouw begeleiding en in je eigen leven? Daar bestaan nogal wat misvattingen over. Het resultaat hiervan zijn goedbedoelde interventies in samenwerking…

#4 Die ene echt hele lastige persoon in de samenwerking: hoe ga je ermee om?
“Ze keek me niet een aan toen ik me voorstelde, ze rolde met haar ogen naar een collega. De toon was meteen gezet.” Deze week ga ik in op een vraag die ik met grote regelmaat voorgelegd krijg: hoe ga je om met die ene superlastige – misschien zelfs irritante – persoon in het systeem…

#3 Ik saboteerde de transformatie en mijn impact door te kiezen voor pruttelgroei
Wist je dat je een team of systeem niet verder kunt begeleiden dan waar je zelf bent in je groei? En ja kan wel willen dat jouw praktijk als coach echt transformeert of groeit, maar als jij niet groeit, gebeurt er niets . In deze podcast heb ik het met je over pruttelgroei en transformatieve…

#2 De drama teamsessie from hell…
Deze week vertel ik je over een team waarbij ik gevraagd werd te interveniëren. Er was eerder een teamcoach bijgehaald en dat was VOLKOMEN geëscaleerd. Tijdens de tweede sessie zorgde de goed bedoelde feedback voor een groot drama. Hoe kon dit? Het lag namelijk echt niet aan de intentie en de motivatie van de leden,…

#1 Please allow me to introduce myself!
Welkom bij mijn allereerste podcast! Ik ben Jobbeke, gespecialiseerd in systeemdenken en interventiekunde. Elke week zoom ik in op vragen, thema’s, worstelingen, observaties en nog veel meer in relatie tot ons werken en leven in en met teams en andere systemen. In deze eerste podcast stel ik mezelf voor en vertel ik je hoe ik…

Systeem Interventiemethode & Deep Democracy: een vrije verkenning
In deze video zie je Helen Beeley, eigenaar van Bureau Beeley, en Jobbeke de Jong, oprichter van Tachles in gesprek over de combinatie Deep Democracy en de Systeem InterventieMethode vanuit Tachles. Waar vullen ze elkaar naadloos aan, en waar bijten deze perspectieven elkaar?

Twee veel voorkomende illusies over veiligheid in samenwerking
Jobbeke vertelt over een veilige samenwerking. Wat is veiligheid nu echt en welke illusies komen hierbij kijken? Je ontdekt het in de video.

Overhandiging boek Competente mensen, Incompetente teams
Bekijk de video hoe Jobbeke de Jong haar boek overhandigt aan Robert-Jan van Berckel, People Partner Northern Europe bij Google.

Veelgebruikte interventies in samenwerking zonder duurzame impact
In dit artikel deel ik een paragraaf uit het eerste hoofdstuk van mijn boek Competente Mensen, Incompetente Teams die ingaat op veel gebruikte interventies die op zichzelf helemaal niet verkeerd zijn, maar weinig effect hebben op de kwaliteit van de samenwerking en het gezamenlijke resultaat. Het zijn interventies die gedrag in het systeem persoonlijk maken -koppelen…

Competente mensen, Incompetente teams: hoe het team de leden beïnvloedt
Een preview uit hoofdstuk 1 Hoe het taaksysteem de leden beïnvloedt Alle projectgroepleden geven individueel aan dat transparantie in de communicatie nodig is. Maar tijdens vergaderingen spreekt niemand zich duidelijk uit. Het is alsof iedereen de kaarten voor de borst houdt… Het proces van beïnvloed worden door het taaksysteem als geheel verloopt subtiel en in…

Agile Coach Conference
Bekijk de (Engelse) presentatie die Jobbeke heeft gegeven bij de Gladwell Academy aan Agile Coaches.

De onzin van Feedbacktrainingen
(En de zin vanuit systeemdynamisch perspectief) Veel organisaties streven naar een cultuur van transparantie zonder roddel of achterklap. Wel een klimaat waarin heikele issues aan de kaak gesteld worden, waar we elkaar uitnodigen om eerlijk te zeggen wat speelt. Ten dienste van de kwaliteit van het resultaat. Feedbacktrainingen spelen een prominente rol hierin. Ze leveren…

8 ingrediënten voor iedereen die geen resultaat uit samenwerking wil!
Wil je interveniëren zonder enig resultaat in uw organisatie of team? We kunnen het ons nauwelijks voorstellen, maar misschien wil je wel helemaal geen resultaat uit samenwerking! We hebben de boel daarom maar eens omgedraaid: hoe bereik je helemaal niets met samenwerking? We hopen dat je dit met evenveel plezier leest als dat wij het…

De organisatie en het team als ‘Beestje’
” We zijn toch allemaal volwassen: waarom werken we niet wat effectiever samen!” Werken in-, of met organisatie & teamsystemen kan complex zijn. Of je nu leiding geeft aan het systeem, ze begeleidt, of er zelf in werk soms is het een taai proces. Wat mij helpt om afstand te nemen is het team of…

Samenwerken in organisaties en teams: Bovenstroom en onderstroom bewegen van Ik naar Wij
Samenwerken is fantastisch als het werkt en frusterend als het niet werkt. Saaie vergaderingen zonder resultaat, besluiten van slechte kwaliteit, besluiten die niet worden nageleefd; samenwerken laat zich niet door de ratio dirigeren. Ik hoor leden van teams in organisaties vaak met enige frustratie zeggen “We zijn toch allemaal volwassen!?”…

Kleurentests in teams verbeteren samenwerking? Helaas pindakaas…!
Het zijn niet de eigenschappen van de individuele leden op zich die team-succes brengen, het zijn de kwaliteiten van het systeem als totaal. Gedrag en persoonlijkheid? We kennen ze allemaal, de Management Drives, de DISC, de Insights, de… enzovoorts. Tests met als doel de verschillende soorten aan persoonlijkheden in kaart te brengen en te typeren…

“Zonder jou zou het hier een stuk fijner zijn!”
Over Zwarte Schapen in teams vanuit een systeemperspectief. lees ‘m hier op LinkedIn De plek van het schaap… Wie heeft weleens op de zondebok positie in een team gezeten? De plek waar je voelt dat je te ‘anders’ bent dan de rest. De plek waar je jezelf ineens hoort praten. De plek waar je de…

Systeemdenken en systemisch werken…waar zit het verschil?
De termen “systeemdenken” en “systemisch werken” lijken veel op elkaar en worden in de praktijk door elkaar gebruikt. De Leergang Interveniëren met Impact die in februari 2019 start is op beide perspectieven gestoeld. Toch beschrijven ze verschillende manieren van werken en kijken. Ik heb daarom een aanzet gedaan om het verschil scherper te krijgen en…

Irrationaliteit kent vele vormen en varianten
Idee – hoe komen organisaties toch steeds weer in gedoe terecht? Recent pakten mijn collega Mark Bouman en ikzelf het plan op om een leergang over irrationele processen in organisaties te maken. Een experiment. Ik citeer uit onze flyer-in-de-maak: De verklaringen voor gedoe in de organisatie lijken vaak helder: het ligt aan bepaalde medewerkers of…

Hoe olifanten in de onderstroom de teamresultaten frustreren…
De vergadering in het P&O adviseursteam liep stroef. De teamleden voelden zich ergens in klemzitten. Het lukte niet om de zogenaamde olifant in de kamer –die voor iedereen voelbaar was- bespreekbaar te maken. De manager nam de leiding, gaf richting aan het proces en bepaalde hoe het proces verder zou lopen. Omdat hij achteraf weinig…

Willen ze me wel? Horen ze me wel? Over veiligheid in Teams
We willen wel… Het is natuurlijk voorspelbaar dat de vraag waarvoor een teamcoach bij teams meestal wordt gevraagd draait om samenwerken. Ik kom evenwel bijna geen teams tegen waarin de intentie tot samenwerken niet aanwezig is; iedereen wil. Des te frustrerender is het dat het in de praktijk niet eenvoudig blijkt te zijn. ‘We zijn…

Nieuwe Organisaties, Nieuwe Teams
Leuk en inspirerend! Ineens is het overal: Nieuw Organiseren en Nieuw Leiderschap. We schrijven erover, we lezen erover, het lijkt dé trend op gebied van organisatieontwikkeling. En ik moet je zeggen, het spreekt mij ook aan. Enorm. De organisatie waarin ieder zich verbonden voelt met het totale resultaat. Werken vanuit autonomie en tegelijkertijd samen. Een…