Laat superman thuis en relax!

Samenwerking begeleiden is een ambacht. In verreweg de meeste samenwerkingsverbanden is weliswaar de wil of de intentie aanwezig om met elkaar iets moois neer te zetten, maar lukt het niet om een echt fijne verbinding met alle leden van de groep te creëren. Het gezamenlijke resultaat blijft achter bij de doelstelling of komt zelfs helemaal niet van de grond.
Voor de coach, trainer, of leidinggevende is de verleiding haast niet te weerstaan om de kartrekker te worden. Je trekt je supermanpak aan maakt jezelf verantwoordelijk voor het proces én het resultaat. Waarschijnlijk ben je er ook nog eens erg goed in. Je resultaat krijg je misschien voor elkaar, maar het eigenaarschap ligt vooral bij jou en kwalitatief is het resultaat niet zo goed als het zou kunnen zijn als de wijsheid van het hele team was benut. Bovendien moet jij hiervoor heel hard werken en wordt het team -of andere samenwerkingsverband- alleen maar afhankelijker van je.

 

Herken je deze signalen van jouw actieve Superman/Superwoman?

  • Je werkt hard om resultaat te krijgen en raakt gefrustreerd dat het niet in het tempo gaat waarop je zou willen;
  • Je ziet de dynamiek best heel scherp, maar bent zoekend in hoe je dat bespreekbaar maakt. Dit is spannend en nieuw. Daarom trap je toch weer in de valkuil de boel te gaan regelen;
  • De irritatie neemt toe bij jou dat de groep zo in de afwachtstand zit; alle blikken zijn op jou gericht als het op actie aankomt;
  • Je dacht dat het voor iedereen helder was, maar dan komt het besluit toch wéér op tafel en blijkt later dat het wéér niet nageleefd is door iedereen.
Meld je aan

De gevolgen voor jou als begeleider

Het grootste gevolg is dat het je veel energie kost. Je komt soms uitgeblust thuis. Je vindt je werk heus leuk, maar betrapt je erop dat je het af en toe wel wat op zwoegen vindt lijken. Zwoegen met te weinig rendement voor jou en het team waarmee je werkt. Je hebt weinig puf ‘savonds om iets anders te doen dan uitrusten op de bank.

Daarnaast merk je dat je vaker gaat twijfelen aan je eigen effectiviteit. Je wéét eigenlijk dat het anders -meer ontspannen- moet kunnen, maar je bent nog zoekend in hoe je dat bereikt. Je zoekt steeds naar manieren om de groep echt zélf aan het werk te krijgen. Alleen achterover leunen blijkt onvoldoende effectief te zijn. Bovendien hou je dat zelf niet vol. Tenslotte voel je de druk van de resultaten die achterblijven bij de afspraak. Je voelt je daar best alleen in.

Heel veel teamcoaches, HR professionals en leiders die ik spreek zien precies wat er gebeurt in de interactie met het samenwerkingsverband waarmee ze werken, maar weten niet hoe ze dat effectief kunnen adresseren.

Het gevolg voor het team of ander samenwerkingsverband is dat ze:

  • Weinig onderlinge verbinding voelt in het gehele team/verband
  • Zicht afhankelijk voelt van de leider of professional
  • Frustratie ervaart die geuit wordt via roddel hetgeen de onveiligheid vergroot
Meld je aan

Hoe komt dit?

De meeste leiders en professionals hebben allerlei skills als het gaat om het leidinggeven aan individuen of het coachen van individuen. Wat ze echter niet geleerd hebben, is dat een individuele aanpak als je werkt met een groep, team of ander samenwerkingsverband, weinig uithaalt. Als je doel is de regie bij het team te leggen.

Sterker nog het versterkt precies díe dynamiek die het taaksysteem niet verder helpt! Het effect? Je haalt je supermens pak uit de kast en gaat hard werken. En dit werkt ook niet. Niet als je doel is dat het taaksysteem het zelf gaat leren.

 

Hoe kan het ook?

Gelukkig is het effectief beïnvloeden en begeleiden van groepen en teams zodat ze meer regie kunnen nemen niet een vaardigheid waar je mee geboren wordt: sterker nog, niemand kan dit zomaar. Én het is heel goed te leren. Met de juiste kennis, kaders en instrumenten heeft iedereen de strategie tot zijn/haar beschikking om interventies met impact te doen zónder te gaan redden. Dit scheelt een berg energie én het geeft een ontzettende kick als je met zelfvertrouwen pittige dynamiek in de samenwerking weet te doorbreken.

Kom proeven en zet Superman even in de relaxstand!

Wil je onderzoeken wat voor jou hierin een volgende stap wordt? Kom proeven tijdens het eerste Tachles Event op 26 november 2020. Op een prachtige, bosrijke locatie ontdek jij hoe je veel effectiever samenwerking kan begeleiden en beïnvloeden. Je ontdekt hoe je vele malen effectiever wordt en met minimale inspanning van jou, het team maximaal in beweging krijgt.

Meld je aan

Wat ga je leren:

  • Je ontdekt in dit event welke 4 interventiezones er voor zorgen dat jij precies die kaders schept die het team nodig heeft om het beste resultaat te behalen.
  • Daarnaast leer je instrumenten jij kan inzetten die echt werken en de regie aan het team laten.
  • Tenslotte ontdek je hoe jouw Superman/Superwoman jou kan helpen om interventies te doen zónder dat je harder gaat werken. Supermens hoeft niet ‘weg’, maar kan relaxed met je meekijken omdat deze wel veel nuttige informatie heeft!

Wie ben jij?

Je werkt dagelijks met het faciliteren van samenwerking. In groepen, teams, opleidingen, organisaties, samenwerkingsverbanden, conflictsituaties, enzovoorts!
Meestal ben je (team/organisatie)coach, trainer, HR partner, leider, manager, mediator. Je neemt je eigen ontwikkeling heel serieus, je bent nieuwsgierig en op zoek naar inspiratie en nieuwe inzichten over samenwerken. Je bent nieuwsgierig naar systeemdenken als basis om te kijken naar samenwerking.

Over Tachles en Jobbeke de Jong (Directeur/Oprichter)

Jobbeke de Jong heeft als opleider en teamcoach heeft zij in de afgelopen 15 jaar al vele professionals, leidinggevenden en gehele teams mogen begeleiden. Zowel in het bedrijfsleven als in de zorg en binnen de overheid. In 2016 groeide ze uit de voegen van haar eenmanszaak en richtte ze de BV Tachles op. Ze nodigde daarbij 5 zeer getalenteerde en senior collega’s uit om samen met haar de Tachles missie te volbrengen.

Jobbeke

Tachles helpt organisaties in de profit-, en non-profit optimaal rendement uit samenwerking te behalen door systeemgerichte interventies.

Het is de missie om de kennis over levende menselijke systemen over te dragen. Tachles wil daarmee de bewustwording op de ‘onderstroom’ vergroten binnen organisaties. Het effect is dat mensen binnen de organisaties leren welke interventies essentieel zijn voor een plezierig, resultaatgericht werkklimaat waarin iedereen zich gewaardeerd en thuis voelt.

Tachles doet dit door teamprogramma’s en opleidingen in interventiekunde aan te bieden. Alles gebaseerd op de mix tussen systeemdenken en systemisch werken.

Het is van onschatbare waarde als je mag werken in team waar je je gewaardeerd en thuis voelt, en waar het beste resultaat mogelijk gehaald wordt. Daar gaan we voor!

De Tachles missie is geslaagd als systeemdenken als manier van kijken naar mensen in organisaties veel breder geïntegreerd is. Het levert namelijk veel doeltreffendere interventies op, én (en daar is het natuurlijk om te doen) een inclusieve cultuur: een plek waar er ruimte is voor verschillen, en waar mensen geleerd hebben ‘het niet persoonlijk, maar functioneel te maken.

 

Enthousiast?

Ben jij nu al enthousiast en wil je deel zijn van onze eerste event? Geef je op door te mailen naar info@tachles of door je in te schrijven via onderstaande button.

Wanneer? 26 november 2020
Waar? Kaap Doorn, Postweg 9 te 3941 KA Doorn
Hoe laat? We beginnen om 09:30 en eindigen om 16:30 uur
Wat kost deelname? Deelname aan het event bedraagt € 375,- inclusief koffie/thee/lunch en BTW
Hoe geef ik me op? Je kunt je aanmelden door op onderstaande button te klikken

Meld je aan

Testimonials deelnemers over Tachles opleidingen

“Een mooie en interessante maar ook intensieve training die je aanzet tot anders kijken naar het hier en nu, zowel ten aanzien van groepsdynamieken als ook je eigen rol en gedrag daarin. Alvorens te starten is het goed je te realiseren dat training je raakt in de kern van je zijn; je bent zelf het instrument dat ingezet wordt, met alle bagage, zienswijze en ervaring die je inmiddels hebt opgebouwd en met je meeneemt. Goede afwisseling tussen theorie en praktijk/oefenen, in afwisselende werkvormen. Prettige trainster met een directe en heldere vorm van communiceren”.

“Eindelijk een opleiding waar ik écht wat aan heb! Ik ben in staat om in contact met mezelf te blijven als het pittig wordt. Ik ben veel meer ontspannen en vol zelfvertrouwen ten aanzien van mijn interventies. Ik weet dat ze kloppen en ik zie ook effect! De teams waarmee ik werk halen veel meer resultaat uit hun samenwerking en hebben daarnaast meer plezier met elkaar. Kortom een ontzettende aanrader!”