Tachles Event

Laat Superman thuis en relax!

Samenwerking begeleiden is een ambacht. In verreweg de meeste samenwerkingsverbanden is weliswaar de wil of de intentie aanwezig om met elkaar iets moois neer te zetten, maar lukt het niet om een echt fijne verbinding met alle leden van de groep te creëren. Het gezamenlijke resultaat blijft achter bij de doelstelling of komt zelfs helemaal niet van de grond.

Voor de coach, trainer, of leidinggevende is de verleiding haast niet te weerstaan om de kartrekker te worden. Je trekt je supermanpak aan maakt jezelf verantwoordelijk voor het proces én het resultaat. Waarschijnlijk ben je er ook nog eens erg goed in. Je resultaat krijg je misschien voor elkaar, maar het eigenaarschap ligt vooral bij jou en kwalitatief is het resultaat niet zo goed als het zou kunnen zijn als de wijsheid van het hele team was benut. Bovendien moet jij hiervoor heel hard werken en wordt het team -of andere samenwerkingsverband- alleen maar afhankelijker van je.

Herken je deze signalen van jouw actieve Superman/Superwoman?

Je werkt hard om resultaat te krijgen en raakt gefrustreerd dat het niet in het tempo gaat waarop je zou willen.

Je ziet de dynamiek best heel scherp, maar bent zoekend in hoe je dat bespreekbaar maakt. Dit is spannend en nieuw. Daarom trap je toch weer in de valkuil de boel te gaan regelen.

De irritatie neemt toe bij jou dat de groep zo in de afwachtstand zit; alle blikken zijn op jou gericht als het op actie aankomt.

Je dacht dat het voor iedereen helder was, maar dan komt het besluit toch wéér op tafel en blijkt later dat het wéér niet nageleefd is door iedereen.

De gevolgen voor jou als begeleider

Het grootste gevolg is dat het je veel energie kost. Je komt soms uitgeblust thuis. Je vindt je werk heus leuk, maar betrapt je erop dat je het af en toe wel wat op zwoegen vindt lijken. Zwoegen met te weinig rendement voor jou en het team waarmee je werkt. Je hebt weinig puf ‘savonds om iets anders te doen dan uitrusten op de bank.

Daarnaast merk je dat je vaker gaat twijfelen aan je eigen effectiviteit. Je wéét eigenlijk dat het anders -meer ontspannen- moet kunnen, maar je bent nog zoekend in hoe je dat bereikt. Je zoekt steeds naar manieren om de groep echt zélf aan het werk te krijgen. Alleen achterover leunen blijkt onvoldoende effectief te zijn. Bovendien hou je dat zelf niet vol. Tenslotte voel je de druk van de resultaten die achterblijven bij de afspraak. Je voelt je daar best alleen in.

Heel veel teamcoaches, HR professionals en leiders die ik spreek zien precies wat er gebeurt in de interactie met het samenwerkingsverband waarmee ze werken, maar weten niet hoe ze dat effectief kunnen adresseren.

Het gevolg voor het team

  • Teamleden voelen weinig onderlinge verbinding met elkaar en benoemen het team als ‘los zand’ of ‘eilandjes cultuur’;
  • Team is afhankelijk van de leider of professional;
  • In het team wordt frustratie ervaren die geuit wordt via roddel. Dit vergroot de onveiligheid.

Hoe komt dit?

De meeste leiders en professionals hebben allerlei skills als het gaat om het leidinggeven aan individuen of het coachen van individuen. Wat ze echter niet geleerd hebben, is dat een individuele aanpak als je werkt met een groep, team of ander samenwerkingsverband, weinig uithaalt. Als je doel is de regie bij het team te leggen.

Sterker nog het versterkt precies díe dynamiek die het taaksysteem niet verder helpt! Het effect? Je haalt je supermens pak uit de kast en gaat hard werken. En dit werkt ook niet. Niet als je doel is dat het taaksysteem het zelf gaat leren.

Hoe kan het ook?

Gelukkig is het effectief beïnvloeden en begeleiden van groepen en teams zodat ze meer regie kunnen nemen niet een vaardigheid waar je mee geboren wordt: sterker nog, niemand kan dit zomaar. Én het is heel goed te leren. Met de juiste kennis, kaders en instrumenten heeft iedereen de strategie tot zijn/haar beschikking om interventies met impact te doen zónder te gaan redden. Dit scheelt een berg energie én het geeft een ontzettende kick als je met zelfvertrouwen pittige dynamiek in de samenwerking weet te doorbreken.

Kom proeven en zet Superman even in de relaxstand!

Wil je onderzoeken wat voor jou hierin een volgende stap wordt? Kom proeven tijdens het jaarlijkse Tachles Event op 5 november 2021. in de Doornse bossen bij Kaap Doorn ontdek jij hoe je veel effectiever samenwerking kan begeleiden en beïnvloeden. Je ontdekt hoe je met minimale inspanning, het team maximaal in beweging krijgt.

Wat ga je leren?

  • Je leert jouw superman/superwoman direct herkennen: dat is nodig om in de praktijk op tijd te schakelen naar de ‘relax’ stand in plaats van hard te blijven werken;
  • Je ontdekt hoe jouw Superman/Superwoman jou kan helpen om interventies te doen zónder dat je harder gaat werken. Supermens hoeft niet ‘weg’, maar kan relaxed met je meekijken omdat deze wel veel nuttige informatie heeft!;
  • Je ontdekt in dit event welke 4 interventiezones er voor zorgen dat jij precies die kaders schept die het team nodig heeft om het beste resultaat te behalen.
  • Je leert welke techniek jij nodig hebt om de regie aan het team laten en om het team in beweging te krijgen.

Wie ben jij?

Je werkt dagelijks met het faciliteren van samenwerking. In groepen, teams, opleidingen, organisaties, samenwerkingsverbanden, conflictsituaties, enzovoorts!

Meestal ben je (team/organisatie)coach, trainer, HR partner, leider, manager, mediator. Je neemt je eigen ontwikkeling heel serieus, je bent nieuwsgierig en op zoek naar inspiratie en nieuwe inzichten over samenwerken. Je bent nieuwsgierig naar systeemdenken als basis om te kijken naar samenwerking.

Het is van onschatbare waarde als je mag werken in team waar je je gewaardeerd en thuis voelt, en waar het beste resultaat mogelijk gehaald wordt. Daar gaan we voor!

Enthousiast?

Ben jij nu al enthousiast en wil je deel zijn van ons jaarlijkse event? Bestel je ticket direct.

Wanneer? 5 november 2021;
Waar? Kaap Doorn, Postweg 9 te 3941 KA Doorn;
Hoe laat? We beginnen om 09:30 en eindigen om 17:00 uur;
Wat kost deelname? Deelname aan het event bedraagt € 375,- inclusief koffie/thee/lunch en BTW.

Ben jij een early bird en boek je voor 15 oktober je ticket? Dan investeer je geen € 375,-, maar slechts € 300,-.