Nieuwe Organisaties, Nieuwe Teams

Leuk en inspirerend!

Ineens is het overal: Nieuw Organiseren en Nieuw Leiderschap. We schrijven erover, we lezen erover, het lijkt dé trend op gebied van organisatieontwikkeling. En ik moet je zeggen, het spreekt mij ook aan. Enorm. De organisatie waarin ieder zich verbonden voelt met het totale resultaat. Werken vanuit autonomie en tegelijkertijd samen. Een organisatiecultuur die creativiteit en innovativiteit stimuleert. Een organisatie waar de communicatiestijl niet hiërarchisch van ouder tot kind is, maar van volwassene tot volwassene. Zelf nadenken in plaats van uitsluitend protocollen en procedures volgen. ‘fouten’ zien als leermomenten die leiden tot verbetering van efficiency en kwaliteit. Duurzaamheid hoog in het vaandel. Transparante processen en communicatie.

Too good to be true?

Klinkt aantrekkelijk toch? Zouden we dan echt klaar zijn met oude machtsstructuren? Met de bureaucratie? Met de zelfverrijking ten koste van onwetenden en –oh ja- de planeet? De idealist in mij hoopt het. De realist ziet dat er veel in beweging is en dat het een traag proces is.

Wij willen nieuw; Hoe doen we dat?

Het Hoe is in ontwikkeling. Er is misschien nog geen eenduidig antwoord. Twee factoren zijn in elk geval van wezenlijk belang: Leiderschap en Teamontwikkeling.

Durft de leiding te laten?

Op het terrein van leiderschap is het nodig dat er diepgaand inzicht is in de effecten van het eigen functioneren als leidinggevend team (bestuur, directie, managementteam) en als bestuurder van de club op de rest van de organisatie. Hoe gaan we om met macht, met controle? Durven we daarin andere stappen te zetten? Bovendien moet het besef er zijn dat alleen beweging of verandering verlangen van ‘de rest van de organisatie’ niet werkt. Denk aan de ouders die willen dat de kinderen zich anders gedragen en zelf niet in beweging komen…

Ik als deel van Wij

Als we het hebben over diepgaand inzicht lijkt er nog een kanteling in het denken noodzakelijk; van ik-gericht naar wij-gericht. Gewoon, omdat we met elkaar veel meer kunnen bereiken in co-creatie dan als individu op zichzelf. Voor co-creatie is veiligheid een belangrijke voorwaarde; als teamlid wil ik ervaren dat er plek is voor mij en mijn inbreng in het geheel. Zo niet, dan zal ik mijn volle potentieel niet inzetten. Alle energie die opgaat aan gedoe in de onderstroom van een team is niet beschikbaar voor de taak en het gewenste resultaat…

Behoefte en zin om over dit onderwerp verder door te praten om te kijken wat er in jullie organisatie in beweging wil komen? Leuk je te ontmoeten!

Interessant? Deel dit bericht met je netwerk

Dit bericht delen

Ons volgen

Nieuws ontvangen?

Voer je naam in
Vul een geldig e-mailadres in.
Er ging iets niet helemaal goed. Controleer je invoer en probeer het opnieuw