Hoe olifanten in de onderstroom de teamresultaten frustreren…

De vergadering in het P&O adviseursteam liep stroef. De teamleden voelden zich ergens in klemzitten. Het lukte niet om de zogenaamde olifant in de kamer –die voor iedereen voelbaar was- bespreekbaar te maken. De manager nam de leiding, gaf richting aan het proces en bepaalde hoe het proces verder zou lopen. Omdat hij achteraf weinig vertrouwen had in de naleving van de afspraken verstuurde hij na de vergadering iedereen nog eens mail met een opsomming van de afspraken. Bij alle teamleden bleef een onbestendig gevoel achter; wat gebeurde er nou precies? Echte commitment op de voortgang bleef uit.

Iedereen kan goed luisteren en is betrokken…

Het betreft hier een team waarin de teamleden uitstekend in staat zijn om de competenties voor een effectieve samenwerking vorm te geven. Ze kunnen luisteren naar elkaar, ze vragen door, en ze voelen zich in principe verantwoordelijk voor het teamresultaat. Toch lukte het niet deze competenties effectief in te zetten ten behoeve van het resultaat. Wat speelde er?

Dat wat niet zichtbaar is, bepaalt uiteindelijk het proces…

Tijdens de teamcoachsessie bleek dat er in de onderstroom iets heel anders aan de hand was. Door een wijziging in de teamstructuur was er een expliciet verschil in rollen ontstaan, dat voorheen niet speelde. Door het verschil in rollen voelden sommige senioren zich onbewust verantwoordelijk voor het zorgen voor de medioren. Onbewust speelde er een schuldgevoel bij sommige senioren ten aanzien van het rolverschil. De medioren voelden zich gesteund door de senioren, maar tegelijkertijd onvrij om zich werkelijk uit te spreken. Niemand wilde het ‘lastig’ maken voor de ander en daarmee leek iedereen gevangen in de rol van de redder. Allemaal onbewust, allemaal vanuit de beste intenties, en tegelijkertijd verlammend voor het totaalresultaat.

Olifant wordt zichtbaar…

Nadat de olifant in de onderstroom herkend en benoemd werd kwam de energie in het team weer vrij ten behoeve van de taak. De teamleden werden uitgenodigd om het eigen aandeel en de effecten daarvan op het team te onderzoeken. Vanuit inzicht in de dynamiek rondom het willen ‘zorgen voor de ander’ en de effecten daarvan op de samenwerking kreeg het team inzicht in wat wel en niet werkt in relatie tot het teamdoel. Toen ieder zich vrij voelde om zich werkelijk uit te spreken lukt het ook om met elkaar tot concrete resultaten te komen waar eenieder zich verantwoordelijk kon voelen. De manager kon ontspannen.

In jouw organisatie ook olifanten?

Herken je in jouw organisatie of team dat het proces stroef verloopt, de resultaten niet optimaal zijn, terwijl de afspraken toch duidelijk leken te zijn? Ben je benieuwd naar welke olifanten er mogelijk in de onderstroom zwemmen? Graag onderzoek ik met het team wat er speelt en hoe de samenwerking weer optimaal kan worden.

Interessant? Deel dit bericht met je netwerk

Dit bericht delen

Ons volgen

Nieuws ontvangen?

Voer je naam in
Vul een geldig e-mailadres in.
Er ging iets niet helemaal goed. Controleer je invoer en probeer het opnieuw