Irritante, dominante of stille collega? Organisatiepsychologe Jobbeke geeft tips
Die ene teamgenoot die domineert of onzichtbaar is en die ene collega waar je liever vanaf zou zijn: binnen de familie, de voetbalclub of een organisatie is er altijd ‘die ene persoon’. Organisatiepsychologe Jobbeke de Jong geeft tips.
Hoe werkt die dynamiek en hoe kun je dit doorbreken? “Het is bijna nooit alleen maar persoonlijk”, vertelt Jobbeke, werkzaam bij Tachles. Ze schreef het boek Competente mensen incompetente teams.
Jobbeke
Jobbeke is gespecialiseerd in de samenwerking binnen organisaties. Ze leert mensen vanuit het systeem te denken. “Bijna niets van wat er gebeurt is persoonlijk. Alles wat je voelt of ervaart, zoals een irritatie over een persoon, zegt vaak heel veel over het systeem waar je in gestapt bent”, legt ze uit.
Ze vertelt over de zondebokdynamiek. “Een groep sluit een van de leden uit door diegene te negeren, te pesten, of te laten vertrekken”, licht Jobbeke toe. “Maar als je vanuit het systeem denkt, dan weet je: het afscheid nemen van iemand lost het probleem niet op. De illusie is dat als die ene persoon er niet zou zijn, het een stuk leuker wordt.”
Systeem
Jobbeke vervolgt haar verhaal: “Wat de leden niet onder ogen zien is dat het niet gaat om die persoon. Zolang we ons blijven ergeren aan iemand dan hoeven we iets anders niet onder ogen te zien.”