Teamontwikkelingstraject

Een stap verder dan teamcoaching

Met onze teamtrajecten gaan we een stap verder dan traditionele teamcoach-trajecten: we leiden het team als geheel op een duurzame manier op. Het effect? Meer rendement en duurzaam leren.

Teamcoaching is onderdeel van het traject, naast het opleiden van het team als geheel. Hiermee stellen we het team in staat om in de toekomst continu de eigen ontwikkeling te blijven monitoren en de resultaten te blijven optimaliseren vanuit diepgaand inzicht en begrip voor de groepsdynamiek.

CRKBO-Geregistreerde-instelling-Tachles

Het team leert onder meer:

Over het team zelf

 • Werkelijk verantwoordelijkheid nemen voor de teamresultaten en doelstellingen
 • Randvoorwaarden met elkaar te creëren om concrete resultaten te behalen
 • Met elkaar communiceren dusdanig dat er met elkaar gebouwd wordt aan een gedeeld resultaat
 • De eigen ervaring in de interactie met de andere leden niet persoonlijk te maken, maar de eigen ervaring wél te gebruiken om met elkaar te ontwikkelen
 • Reflecteren op de eigen interactie en deze corrigeren als het team in oud -ineffectief gedoe terecht komt
 • Functioneel adresseren van angst, spanning, frustratie, en agressie
 • Doorbreken van ‘zondebok dynamiek’ of ‘patiënten dynamiek’
 • Omgaan met veranderingen vanuit het team of de organisatiecontext

Over samenwerking in het algemeen

 • Over systeemdenken en hoe menselijke systemen zich universeel gedragen
 • De logica achter de nodige competenties in alle fases van samenwerking
 • Universele menselijke communicatiepatronen rondom macht-onmacht; groot-klein;
 • Individuele reacties op gedoe in de groep in het algemeen: projecties, overdracht, aannames, enzovoorts.

Interessant?

En benieuwd of een teamtraject iets voor jullie is? In een vrijblijvend verkenningsgesprek kunnen we met je meedenken en je advies geven.

Van gedoe naar een swingend, gezond en resultaatgericht team!

Alle (praktische) informatie over deze opleiding

Waarom een teamtraject?

Hoeveel kost ineffectieve samenwerking uw team? Enig idee hoeveel tijd, motivatie, concreet resultaat, en -uiteindelijk- geld ermee verloren gaan?

Helaas is het bij elkaar zetten van vakbekwame teamleden meestal geen garantie voor een goed functionerend team. Binnen een team zijn er ontelbare factoren die een optimale teamprestatie in de weg kunnen zitten. Denk hierbij aan besluiteloosheid, een onduidelijke taakverdeling, onderliggende frustraties en teruglopende resultaten. De prijs is hoog.

Effectief samenwerken met elkaar gaat niet vanzelf en vraagt voortdurende investering van alle leden: of je nu leidinggevende of medewerker bent. Onze ervaring is dat de motivatie meestal ruimschoots aanwezig is. Het hoe is alleen niet helder. Met een teamopleiding wordt het hoe helder. Dit geeft direct resultaat.

Voor wie?

De teamopleiding is bedoeld voor teams die al samenwerken of op het punt staan te gaan samenwerken. In deze opleiding bekijken we de systeemprocessen die binnen een team actief zijn én hoe we deze processen optimaal kunnen inzetten en benutten. In veel bedrijven valt namelijk nog veel winst te behalen op het gebied van samenwerking. Samen met je teamgenoten bouw je tijdens deze opleiding aan een sterkere onderliggende band, duidelijkere communicatie en een gestroomlijnde samenwerking.

Geschikte teams voor deze opleiding

Teams die in aanmerking komen voor deze opleiding hebben een HBO+ werk en denkniveau. Het team is gemotiveerd om te leren en nieuwsgierig. Het is geen probleem als er soms onderhuidse spanning voelbaar is, maar het team beschikt over voldoende openheid om deze spanning met elkaar te onderzoeken ten dienste van het leerproces.

Voorbeelden van teams die deze opleiding al doorlopen hebben: Directieteam of Managementteam, Partnerteam HR-professionals team, Consultants, Trainers en Coaches, HRD adviseurs.

Wat levert het de organisatie op?

Een goed functionerend team is voor iedereen een plezier om in te werken. In zo’n team is alle energie gericht op de beoogde taak en het beoogde resultaat. Hierbij gaat geen energie verloren aan onnodig gedoe omdat elk afzonderlijk teamlid zich bewust is van zijn of haar effect op de groep én het te behalen resultaat. Hierin spelen zelfreflectie, duidelijke en eerlijke communicatie en afbakening van de kaders een belangrijke rol.

 • Groei: teamresultaten optimaliseren
 • Voldoening: we leveren topprestaties samen!
 • Persoonlijke ontwikkeling van de leden en het team als geheel
 • Teamspirit: ontzettend veel plezier en betrokkenheid met elkaar

Afhankelijk van de precieze leerbehoefte van het team, wordt het programma in basis of uitgebreide versie gegeven.

Het programma bestaat in de meest volledige vorm uit 4 opleidingsmodules waarbij elke module 2 aaneengesloten dagen duurt.
Daarnaast woont de Tachles opleider 2 teamvergaderingen bij. Deze worden aansluitend samen geëvalueerd op effectiviteit en resultaat.
De 2-daags durende modules vinden plaats met intervallen van 4 tot 6 weken.

Module 1: Kaders voor resultaatgericht samenwerken

Met elkaar maken we de kaders concreet die essentieel zijn voor het verkrijgen van optimale gezamenlijke resultaten. De lerende groep krijgt vorm en men ervaart direct in de praktijk hoe dit systeem werkt en wat het effect is van de interactie op de leden en het resultaat.

We werken ervaringsgericht maar ondersteunen de ervaring met concrete theorie. Belangrijk in deze module is de theorie over systeemdenken, essentiële succesfactoren, ontwikkelingsfases van het team en de invloed van het sociale systeem op het lichaam.

Module 2: Leiderschap in samenwerking vergroten

De focus ligt in deze module nadrukkelijker op de onderstroom en hoe deze zichtbaar en bespreekbaar te maken. We werken met universele thema’s rondom macht en onmacht, zondebok dynamiek of verlammende zorg dynamiek. De onderlinge interactie wordt meer en meer ondersteunend aan de teamtaak en het gezamenlijke resultaat. De theorie die in deze module belangrijk is, gaat over communicatiepatronen rondom macht-onmacht, projecties, en overdracht.

Module 3: Systemisch kijken, dieper in de onderstroom

Het concept ‘plek’ zorgt vaak voor disbalans in de organisatie of dat nou de persoonlijke plek of de functionele plek is. We zoomen in op de vier systemische principes en leren hoe men effectief kan interveniëren. De theorie bestaat in dit blok uit de systemische basisprincipes en de effecten van verstrikkingen op het taaksysteem.

Module 4: Integratie en verdieping

Tijdens de laatste module staat de integratie tussen Systeemdenken en de Systemische principes centraal. We verdiepen de vaardigheden in het interveniëren op basis van beide invalshoeken. De theorie krijgt meer betekenis door de opgedane ervaring in de praktijk en kan daar waar nodig verdiept en verbreed worden

Praktische informatie
 • Doorlooptijd: 4 tot 6 maanden
 • Data en locatie in overleg

Interesse in deze opleiding? Weten wat jouw investering is? Vraag een gratis verkenningsgesprek aan en ontvang de informatie die jij nodig hebt.

Vragen of interesse?

Je kunt ons direct mailen, bellen, of onderstaand formulier invullen en versturen dan nemen wij contact op.