Online training
Vrij en trefzeker interveniëren in samenwerking

Je kent teams. Je staat al jaren voor groepen. Als trainer, als teamcoach, als agile coach. Kortom als interventionist in samenwerking. Je bent ervaren en hebt de nodige opleidingen gevolgd. Je bent inmiddels op een punt gekomen dat je meer verdieping wilt. Je wil werken op de laag die fundamenteel is voor samenwerking, zodat je werkelijk verschil maakt en de samenwerking duurzaam autonomer en effectiever maakt.

Je zoekt alleen nog hoe.

Wat je wil leren is om in het moment de tools hebben om de dynamiek in een taaksysteem te benoemen, zodanig dat het taaksysteem effectief leert samenwerken. Met maximaal plezier en resultaat. Je ziet het vaak wel, maar je weet nog niet precies hoe je je waarneming in het moment kunt gebruiken voor een interventie. Je weet niet precies hoe, en iets dieper in je ijsberg voel je je ook nog niet vrij genoeg om je waarneming functioneel te gebruiken.

Wat maakt het lastig?

Vrij en trefzeker interveniëren vraagt de nodige ervaring, kennis en reflectie in het moment. Iedereen kent de interne stemmetjes die allerlei redenen aanreiken waar je ‘nu echt nog geen interventie moet doen’. Iedereen kent de interne spanning en onzekerheid die gepaard gaat met interventies die het taaksysteem in de leerstand helpen. Iedereen heeft de eigen vluchtroutes om innerlijk weg te bewegen bij deze spanning en niet de vrijheid te pakken om een stevige interventie te doen.

De grap is, dat veel taaksystemen je daar dankbaar voor zijn, omdat het evenwicht gehandhaafd blijft. Ook al is de prijs dat er ineffectief gewerkt wordt. Stevige interventies ontregelen de boel. Je voelt aan je water dat het spannend kan worden, dat maakt de trekkracht naar ‘veilige interventies’ groot.

Het fundament onder vrije trefzekere interventies

Wat is nodig als fundament onder trefzekere interventies in samenwerking?

 • In het moment de dynamiek in het team én die van jezelf kunnen waarnemen;
 • Weten wanneer je welke dynamiek adresseert, zodat je niet te vroeg of te laat bent;
 • De taal hebben om dynamiek in het team en die in jezelf effectief te benoemen;
 • Kennis en inzicht hebben in het team, of een ander samenwerkingsverband, als levend organisme.

Als je dit fundament bij jezelf legt, gaan je interventies moeiteloos. Je weet hoe je jezelf voluit kunt inzetten zónder te hard te gaan werken. Je maakt hierbij de potentie van het team vrij én je leert het team hoe zij zelf regie over de dynamiek en resultaten pakken.

Ben jij klaar voor de volgende stap?

In 2022 starten we met nieuwe online trainingen Vrij en trefzeker interveniëren. De nadruk binnen deze trainingen ligt op jouw waarneming in het moment, het hier & nu, en het met elkaar oefenen.

We onderzoeken:

 • Hoe je taal geeft aan wat je ziet en voelt zonder dat het zweverig wordt;
 • Hoe je je innerlijke neiging om bij spanning weg te bewegen reguleert;
 • Hoe je adresseert wat iedereen al lang weet en voelt, maar wat niemand uitspreekt;
 • Hoe je zowel de bovenstroom en onderstroom gebruikt middels de 4 interventiezones als fundament onder een veilige, resultaatgerichte samenwerking.

Programma training Vrij en trefzeker interveniëren

De training duurt 2 uur en biedt naast toelichting op vragen uit dit handboek en je werkpraktijk:

 • Directe ervaring van dynamiek in taaksystemen (we gebruiken de groep als oefenplaats);
 • Vertaling van deze ervaring naar trefzekere interventies;
 • Concrete tools om je interventies meer kracht en effect te geven;
  • Interventiedriehoek;
  • Krachtenveld analyse.
 • Daarnaast werken we met de 4 interventiezones om je te helpen de potentie van het taaksysteem te helpen richten op het gewenste resultaat.

Aanmelden voor deze online training

Om het potentieel van de training optimaal te benutten werken we met kleine groepen, het aantal plaatsen per training is beperkt. Na je aanmelding ontvang je een Zoomlink voor deelname.

Jouw investering voor deelname is € 197,-.

Kies je datum & tijd en boek direct je ticket: